ztk-du.hr

Četvrtaši OŠ Mokošica postali znanstvenici na jedan dan

U sklopu projekta Eco&Blue STEM na kojemu je Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije partner, gostujući predavači – znanstvenici s Instituta Ruđer Bošković u utorak 14. svibnja održali su četiri radionice za četvrtaše Osnovne škole Mokošica.

Vlatka Filipović Marijić kroz radionicu “Zagađenje i zaštita mora” pokazala je koje su to vrste zagađivala i koji organizmi se koriste kao bioindikatori zagađenja mora, a time i zdravlja ljudi. Učenicima su predstavljeni školjkaši, ribe i rakovi kao glavni bioindikatori, upoznali su se s njihovim svojstvima te su odigrali kviz znanja i razne igrice, poput slaganja puzzli kako bi im se približio koncept kružnih procesa hranidbenog lanca u prirodi na interaktivan način.

Dubravka Švob Štrac održala je radionicu o morskom bontonu. Na primjerima kompleksnih ponašanja morskih životinja učenici su učili o složenosti ekosustava u morskom okolišu, te se uvjerili u važnost održavanja biološke raznolikosti u moru. Zanimljivim pokusom dočarali su jedni drugima kako dupini čuju, te su na kraju izrađivali morske životinje od kolaž papira.

Sara Šariri na radionici je otkrila „Koje sve tajne skriva kapljica morske vode“, odnosno predstavila je i istraživanja morskog okoliša na kemijskoj razini te je kod učenika osvijestila važnost morskog ekosustava za čovjeka. Učenici su postali mali znanstvenici koji su isprobali načine filtiranja morskih uzoraka, određivali su hranjive soli, pripremali su i mjerili pH vrijednosti različitih otopina.

Na radionici “U moru s mikroorganizmima” Damir Kapetanović kroz jednostavne znanstvene eksperimente pokazao je kako izgledaju bakterije koje žive u moru, kako se hrane i kako ih se može uzgojiti, ali i kako spriječiti njihov rast i razmnožavanje.

Eco & Blue STEM projekt je financiran u sklopu poziva UP.04.2.1.10 Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za popularizaciju STEM-a bespovratnim sredstvima u ukupnom iznosu od 274.228,51 EUR. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda kroz poziv „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a“ iznosom od 233.094,23 EUR. Nositelj projekta je Zajednica tehničke kulture Rijeka, a partneri su Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije, Centar tehničke izvrsnosti Tesla, Savez inovatora PGŽ, Institut Ruđer Bošković, Agronomski fakultet, OŠ Vladimira Nazora Ploče, Grad Ploče i Općina Gradac, uz potporu suradničkih institucija OŠ Vladimir Gortan i OŠ Nikola Tesla iz Rijeke te Zaklade za poticanje inovacija i novih tehnologija „Inovacijski laboratorij“.

Sadržaj ove objave je isključiva odgovornost Zajednice tehničke kulture Rijeka.

Skip to content