ztk-du.hr

Učenici u Zvjezdanom selu Mosor

Za dvanaestoro mladih članova školske Astronomske grupe, pod vodstvom njihove nastavnice Jasminke Nikolić, prof., u večernjim je satima priređeno promatranje svemirskih objekata teleskopom u velikoj kupoli zvjezdarnice.  

Osim triju tijela u Sunčevom sustavu – mladog Mjeseca, te planeta Jupitera i Saturna – promatrani su i objekti dalekog svemira. Pozornost su plijenili i brojni prolasci umjetnih satelita, posebice Međunarodne svemirske postaje i bljeskovi Iridiumâ. Pored toga, gosti iz Dubrovnika su s terase zvjezdarnice upoznati i s izgledom proljetnog zvjezdanog svoda viđenog golim okom. Program posjete, po pokroviteljstvom Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika i udruge Avioradar, je u nedjelju ujutro završen razgledavanjem okolice zvjezdarnice panoramskim dalekozorom. Dubrovčanima su domaćini  bili astronom-animator Udruge Zoran Knez, koji je vodio stručni dio programa, i njen tajnik Tomislav Nikolić, koji je organizirao program.

Mediji:
http://www.portaloko.hr/clanak/-ucenici-iz-lapdske-skole–u-posjeti-zvjezdanom-selu-mosor/0/94206/http://glasgrada.hr/ucenici-os-lapad-u-posjeti-zvjezdarnici-zvjezdanog-sela-mosor/http://dubrovacki.slobodnadalmacija.hr/zupanija/dubrovnik/clanak/id/488594/ucenici-iz-dubrovnika-u-zvjezdanom-selu-mosorhttp://www.dubrovniknet.hr/novost.php?id=53416http://dubrovnikpress.hr/index.php/component/k2/item/26676-dubrovacki-ucenici-u-zvjezdanom-selu-mosor

Skip to content