ztk-du.hr

Stonska djeca naučila programirati robote i upravljati dronovima u sklopu Du STEM projekta

Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Grada Dubrovnika, Aeroklubom Nimbus i Informatičkim klubom Futura u sklopu Du STEM projekta održali su Europski tjedan robotike 19. svibnja u Stonu. Za djecu su se održale radionice robotike i radionice upravljanja dronovima.

Polaznici su uz pomoć Bee-Bot robota programirali bez korištenja ekrana. Bee-Bot robot omogućuje davanje naredbi pomoću tipki na robotu, prema kojima se on kreće do željenih polja. Edukacijskim setom Bee-Bot djeca su se upoznala s osnovnim pravilima programiranja uz razvijanje logičkog razmišljanja i sposobnosti rješavanja problema.

Zatim su pomoću mBot2 seta sastavljali robote primjenjujući znanje robotike, informatike i programiranja. Pomoću odvijača, detaljnih uputa i plana učenja izradili su robota „od nule“ i iskusili radosti praktičnog stvaranja, nakon čega su roboti bili spremni slijediti željene naredbe.

Na radionicama upravljanja dronovima polaznici su naučili samostalno upravljati s dronovima, a na kraju su se u tome i međusobno natjecali.

Radionice u sklopu Europskog tjedna robotike u Stonu organizirali su Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije, Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika, Aeroklub Nimbus i Informatički klub Futura u sklopu projekta Du STEM. Ukupna vrijednost projekta je 353.053,70 EUR / 2.660.083,07 HRK. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda kroz poziv „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a“ iznosom od 300.095,64 EUR / 2.261.070,61 HRK. Korišten je službeni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 HRK.

Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnik.

Skip to content