ztk-du.hr

S radionicama izrade elektro makete započelo obilježavanje Međunarodnog dana mladih

Dvodnevni program obilježavanja Međunarodnog dana mladih u Centru za mlade Dubrovnik je započeo u četvrtak 11. kolovoza s radionicama izrade elektro makete u sklopu STEM ljeta u Centru za mlade Dubrovnik. Radionice je održao Teo Dilberović iz Informatičkog kluba Futura.

Ostatak programa obilježavanja Međunarodnog dana mladih je dostupan na ovoj poveznici.

Na radionicama izrade elektro makete polaznicima je u teorijskom dijelu radionice prvo objašnjeno kako se proizvodi električna struja u elektranama i kako struja dolazi do naših kuća. Nakon toga im se prikazao kako zapravo izgleda kućni razvod struje, kako se dijeli i koje zaštite koristimo. Prikazana im je i shema kućne instalacije i kako se ista čita. Zatim je uslijedio svima zanimljiviji  praktični dio radionice gdje su polaznici spajali izmjenične prekidače, žarulju i utikač na maketi od drvene podloge s glavnom razvodnom kutijom s 3 osigurača i fidovom sklopkom te 3 obične razvodne kutije. Svi polaznici su uspješno spojili sve makete, koje su se na kraju radionice istestirale.

Radionice izrade elektro makete je održao Informatički klub Futura u sklopu svog projekta Elektro radionice koji je sufinanciran kroz Program javnih potreba u tehničkoj kulturi Grada Dubrovnika za 2022. godinu.

STEM ljeto u Centru za mlade Dubrovnik organiziraju Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika i Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije u suradnji sa svojim članicama udrugama tehničke kulture u tehničkoj radionici koja se nalazi u sklopu Centra za mlade Dubrovnik na adresi Obala pape Ivana Pavla II 44a.

Skip to content