ztk-du.hr

Održane tri radionice tehničke kulture prvog dana Festivala znanosti 2022

Prvog dana Festivala znanosti 2022 u Dubrovniku su se održale i 3 radionice iz tehničke kulture.
U Centru za mlade Dubrovnik su Informatički klub Futura, Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika održali dvije radionice robotike i programiranja bez ekrana, a u Centru brodomaketarstva na Batali se održala jedna radionica “Modeliranje – vještina za život” koju su vodili Modelarski institut Nave Dumins i Društvo brodomodelara Argosy.

Na radionicama polaznici su radili s Cubetto robotima. Cubetto set se sastoji od malog drvenog robota naziva Cubetto, koji omogućuje davanje naredbi s blokovima (pločicama) koje se slažu na Cubetto kontrolnu ploču. Prema zadanim naredbama se Cubetto robot kreće. Polaznici su razvijali računalno razmišljanje te programirali robote bez korištenja ekrana. Na kraju radionica svi polaznici su dobili uvjerenje o uspješno odrađenoj radionici.

Na radionicama brodomodelarstva učenici osnovnih škola od 3. do 8. razreda i stariji polaznici, izrađivali su modele i makete brodova, počevši od jednostavnijih modela prema složenijima. Pokazala im se tehnika i osnove modeliranja te su naučili jesu li te vještine korisne za život.

Od radionica tehničke kulture sutra nas očekuje radionica Živjeti za let koju održava Aeroklub Nimbus u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik od 10 sati, Dan otvorenih vrata Laboratorija za inteligentne autonomne sustave (LARIAT) od 15:15 u organizacjij LARIAT istraživačkog centra sa Sveučilišta u Dubrovniku, te popodne od 17:30 još jedna radionica “Modeliranje – vještina za život” u Centru brodomaketarstva.

Skip to content