ztk-du.hr

Održane 4 radionice Open Source informatike poslovanja za članove i partnere Du STEM projekta

Kroz protekla dva tjedna u Centru za mlade Dubrovnik održan je ciklus od 4 radionice „Open-source informatika poslovanja“ u sklopu elementa 1 – jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za popularizaciju STEM-a, kao dio projekta Du STEM. Na radionicama je sudjelovalo ukupno 12 predstavnika korisnika Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika i partnera na projektu: Sveučilišta u Dubrovniku, Univerzalnog istraživačkog instituta UR, Informatičkog kluba Futura i Zajednice tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije.

Na prvoj radionici polaznici su se upoznali s Linux operacijskim sustavom, virtualnim strojevima i virtualizacijom. Nakon toga su prošli kroz postupak instalacije Linux operacijskog sustava. Na druge dvije radionice polaznici su radili na terminalu. Naučili su osnovne UNIX/Linux naredbe kroz praktične primjere i zadatke na drugoj radionici, dok su na trećoj prošli kroz strukturu direktorija sustava, naučili koristiti zamjenske znakove i preusmjeravanje tokova podataka. Za kraj treće radionice naučili su koristiti Vi editor i pisati skripte. Na četvrtoj, zadnjoj radionici iz ciklusa učili su osnovne i napredne tablične izračune u programima LibreOffice Calc.

Ciklus radionica “Open-source informatika poslovanja” organizirali su Informatički klub Futura i Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika u sklopu projekta Du STEM. Ukupna vrijednost projekta je 353.053,70 EUR / 2.660.083,07 HRK. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda kroz poziv „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a“ iznosom od 300.095,64 EUR / 2.261.070,61 HRK. Korišten je službeni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 HRK.

Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnik.

Skip to content