ztk-du.hr

Na radionicama šarenog strujnog kruga u Konavlima sudjelovalo preko 100 učenika

13. lipnja u Područnoj školi Čilipi i 18. lipnja u Osnovnoj školi Cavtat održane su gostujuće radionice Šareni strujni krug, na kojima je sudjelovalo više od 100 učenika.

Dinka Lale iz Informatičkog kluba Futura učenicima je najprije održala prezentaciju “Sunce, energija… i još ponešto”. Govorila je o Suncu i energiji Sunca, različitim izvorima energije, pretvorbi energije iz jednog oblika u drugi, kao i o spremanju energije. Naveo se problem efikasnog spremanja električne energije, te je bila riječ i o baterijama i litiju koji je danas poznat pod nazivom “bijelo zlato”.

Zatim su djeca slagala osnovne strujne krugove sa specijaliziranim setovima, proučavali kako rade led diode i ventilatori ovisno o vrsti spoja, te su isprobali kako radi senzor ravnoteže. Sami su sastavljali razne strujne krugove, a najzainteresiraniji su proučavali solarni set, mijenjali intenzitet svjetla, očitavali napon i još puno toga.

Radionice su organizirali Informatički klub Futura, Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika. Dječji vrtići i osnovne škole koji se žele priključiti projektu i žele da se kod njih održi jedna ili više radionica mogu se javiti na e-mail adresu od Future ili ZTK DNŽ i GD: futura.dubrovnik@gmail.com ili ztkdubrovnik@gmail.com radi dogovora oko termina radionice.

Skip to content