ztk-du.hr

Predavanja i radionica o otvorenim tehnologijama i poslu sistem administratora u sklopu Tjedna karijera Sveučilišta u Dubrovniku

Od 02. ožujka do 07. ožujka se održava Tjedan karijera na Sveučilištu u Dubrovniku, u organizaciji Službe za profesionalnu orijentaciju i savjetovanje studenata. Tema ovogodišnje Tjedna karijera je „Komu pripada budućnost?“.

Informatički klub Futura i Zajednice tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika i ove godine sudjeluju kao suorganizatori predavanja i radionica za studente Odjela za elektrotehniku i računarstvo, ali i ostale zainteresirane.

Predavanja i radionica su na rasporedu u srijedu 04. ožujka s početkom u 8:30 u zgradi Ćira Carića 4, dvorana E02.

Prvo predavanje će održati Ruđer Michael Rapajić, koji trenutno radi kao CARNET Linux system administrator. U CARNET-u se bavi isključivo Linux i OpenSource rješenjima. Radio je na televiziji, privatnim IT firmama i lokalnoj samoupravi kao IT specijalist.  Radio je sa širokom paletom hardverskih i softverskih rješenja (od malih do kompleksnih). U njegovom predavanju Iskustva i izazovi u poslu sistem administratora će se pokazati kako je posao sistem administratora danas vrlo tražen, te da su na tržištu rada rijetki nezaposleni. Kolika su mjesečna primanja i još mnogo toga zanimljivog vas očekuje na ovom predavanju.

Drugo predavanje i radionicu od 9:00 će održati Svebor Prstačić, koji je voditelj Centra informacijske potpore (CIP) na zagrebačkom FER-u gdje vodi razvoj FER-ovog sustava Quilt CMS, podršku korisnicima za informacijske usluge koje su im na raspolaganju i održavanje cjelokupne infrastrukture fakulteta. Pridružio se CIP-u 2007. kao programer. I dalje se bavi istraživanjem u području programskog inženjerstva orijentiranog na komponente. Predsjednik je Hrvatske udruge za otvorene sustave i internet, kroz koju promiče vrijednosti koje otvorene tehnologije i otvoreni kod mogu ponuditi pojedincima, društvu, tvrtkama i državi. Vlasnik je i direktor tvrtke Ekorre Digital iz Zagreba, koja pruža usluge razvoja softvera a nudi i usluge komercijalnog razvoja i podrške za FER-ov sustav Quilt CMS.

Sveborovo predavanje Otvorene tehnologije i otvoreni kod za konkurentnost na tržištu i tržištu rada će otkriti studentima na koji način otvorene tehnologije i dostupnost koda transformiraju industriju. Otvorene tehnologije i otvoreni kod su postali de-facto standardi današnje IT industrije. Veliki oblaci koje prodaju npr. Amazon, Google ili Microsoft, ne bi postojali bez otvorenih tehnologija i otvorenog koda. Svjetska superračunala su pogonjena operacijskim sustavom otvorenog koda, čija je jezgra Linux. Ista ta jezgra je srce operacijskog sustava pametnih telefona – Androida. Preko 30% web stranica na svijetu pokreće WordPress – najpopularniji sustav za upravljanje sadržajima putem weba – otvorenog koda. I sam Internet i web su izgrađeni od skupa otvorenih tehnologija. Pokazat će primjere primjene i kako to da “besplatno” stvara radna mjesta i profit. Kroz praktičan primjer studenti će u zajedničkom radu izraditi web stranicu korištenjem WordPressa, tj. naučiti kako je, zbog otvorenih tehnologija i otvorenog koda, jednostavno steći znanje koje je potrebno da bi zaradili dvije tisuće ili više kuna.

Osim ovih predavanja i radionice svakako vas pozivamo i na centralni događaj ovogodišnjeg Tjedna karijera predavanje astronoma Korada Korlevića s temom „Komu pripada budućnost?“, koje će se održati 05. ožujka, u 10 sati, na Odjelu za ekonomiju i poslovnu ekonomiju.

Skip to content