ztk-du.hr

Dubrovčani u Osijeku predstavili inovacije

Izlagači su tehnološki entuzijast, hobisti, znanstvenici, inovatori te umjetnici svih vrsta i dobi. Taj globalno prepoznatljiv događaj, koji okuplja kreativce iz svih područja, organizira Osijek Software City u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Grada Osijeka.

Među njima našli su se i dubrovački Futuristi (članovi informatičkog kluba Futura) i Klub mladih znanstvenika pri UR Institutu (podružnica Dubrovnik). Svima im je zajednička inventivnost, kreativnost i sam svoj majstor pristup stvaranju.

Članovi IK Futura predstavili su DIY robotsku ruku (robotic arm), koju je napravio student Toni Jurjević. Funkcija ruke je da uz pomoć rukavice korisnik može reproducirati pomake svoje ruke na robotskoj ruci, koja je isprintana na 3D printeru. Korištene elektroničke komponente za ovaj projekt su Arduino Uno, 5 servo motora i flex senzori.

– „Potaknut filmovima iz djetinjstva, oduvijek sam htio napraviti upravljivim nešto neživo“, kaže Toni, te dodaje kako sad preostaje rad na poboljšanju i prezentacija DIY ruke u Dubrovniku, već iduću subotu na Kampusu u sklopu Arduino Day-a kojeg Futura tradicionalno obilježava po četvrti put.

– „Osijek Mini Maker Faire za mene je odlično i nadahnjujuće iskustvo“, ističe Stjepan Di Reda, sudionik na projektu, student elektrotehnike i član Future.

Predsjednik IK Future, Tomo Sjekavica naglašava zadovoljstvo posjećenosti samog Mini Maker Faira, kao i zainteresiranost za prezentaciju izložene DIY robotske ruke, u čijoj su demonstraciji uživali predškolci, osnovci, srednjoškolci, roditelji i svi drugi posjetitelji.

Da se dubrovačko inovatorstvo susreće s brojnim izazovima (i u ovom slučaju), govore činjenice da je DIY robotska ruka financirana iz Futurine dosadašnje opreme i resursa Centra robotike, a printana je na privatnom 3D printeru. Kroz godišnji projekt „Promocija STEM aktivnosti 2018“ potporu je dala Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika.
Članovi Kluba Mladih Znanstvenika prezentirali su svoje projekte razvijene pod mentorstvom UR Instituta. Tu se našao prototip knjige „Uvod u suvremeno biološko inženjerstvo“  koja nesvakidašnjim pristupom – kombinacijom enciklopedijskog pristupa, zanimljivosti iz prirode i spekulativnog dizajna fiktivnog bića upoznaje mlade (i odrasle) sa suvremenim inženjerskim granama biologije. Udruga namjerava knjigu tiskati i ditribuirati krajem godine u svrhu samofinaciranja aktivnosti kluba. Uz navedeno, prezentiran je set za učenje osnova elektrotehnike i upoznavanje s elektroničkom glazbom UR Instituta – „Linear Audio Noisemaker“, s kojim se publika mogla poigrati i upoznati sa fizikom zvučnih valova na najzanimljiviji mogući način.
Mladi prezenteri, prezentirali su i par svojih projekata koje trenutno pripremaju za idući Maker Faire u Ljubljani na kojem izlažu krajem ovog mjeseca.
Voditelji kluba Gjino Šutić i Iva Mračić tvrde kako je ovo najbolji mogući način za potaknuti interes kod mladih za znanost i  vezano kreativno stvaralaštvo. Isto dokazije i entuzijazam mladih znanstvenika – „Ovo je za mene bilo nezaboravno iskustvo, izuzetno mi je drago što sam prisustvovala i žalim što u Dubrovniku nemamo dovoljno prostora za angažirati javnost na ovaj način i pokazati građanima da nije sve u turizmu“ – ističe učenica Dora Dunatov. Učenik Luka Grgurević, također ističe kako u Gradu nedostaje podrške sadržaju za ljude koje zanima znanost, prvenstveno adekvatnog laboratorijskog prostora za udrugu u kojem bi mogli raditi i smatra da bi trebali organizirati nešto slično i u Dubrovniku. Učenik Viktor Bakija Zima uz navedeno napominje kako je ovo bila divna prilika za upoznati se s novim idejama i dragim ljudima- mnoštvom kreativaca u Osijeku, koji dijele njegovu ljubav za znanošću, te ističe kako bi se i u Dubrovniku trebala „znanost više cijeniti, jer znanstvenici su ljudi koji mijenjaju svijet na bolje“.
U protekle dvije godine Osijek Mini Maker Faire privukao je oko 120 izlagača i više od tri tisuće posjetitelja. Radionice, predavanja i izlaganja pokrivaju razne segmente, od visoke tehnologije i prirodnih znanosti sve do umjetnosti i starih zanata, a glavni cilj je širiti zajednicu kreatora i inovatora te aktivirati dio populacije koja se ne bavi isključivo razvojem softvera.
Skip to content