ztk-du.hr

Lokalna zajednica pruža podršku mladima kako bi postali stvaraoci bolje budućnosti

U sklopu projekta Hrvatska stvara u Dubrovniku, 19. ožujka 2018. godine održano je još jedno predstavljanje projekta. Ovoga puta predstavnici tvrtke STEMI i Udruge Programerko kao predstavnice Code Cluba Hrvatska posjetili su Dubrovačko-neretvansku županiju gdje su prisutnima predstavili osnovne ciljeve projekta. Kao najvažniji, istaknuli su pokazati mladima kako neovisno o mjestu stanovanja u istraživanju i razvoju svojih ideja nisu sami. Podršku u provođenju projekta Hrvatska stvara pružila je i lokalna zajednica Dubrovačko-neretvanske županije.

Povezivanje mladih s lokalnom zajednicom iznimno je bitno jer im se šalje poruka kako znanje i podršku za razvoj vlastitih ideja mogu pronaći i u svom gradu, među svojim sugrađanima.  

Događaj je otvorio predsjednik Zajednice Tehničke kulture Grada Dubrovnika Mario Miličević, a nazočne su uz njega pozdravili zamjenica župana Dubrovačko-neretvanske županije Žaklina Marević i  pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Grada Dubrovnika Dživo Brčić.   Provedbom projekta stvarat će se zajednica mladih u Hrvatskoj koje će se usmjeravati da budu stvaraoci – otkrio je Marin Trošelj iz tvrtke STEMI predstavljajući sam koncept projekta.   Mladi koji se ne boje izazova i inovacija, koji su jedni drugima podrška, temelj su boljega društva sutra – istaknula je (Ana Nikolić iz Udruge Programerko).  

Na kraju predstavljanja projekta nazočnima se obratio i veleposlanik Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske Andrew Dalgleish. Nakon predstavljanja pojekta održana je hands on radionica za učenike osnovnih škola, sok su se učenici srednjih škola natjecali upravljajući STEMI hexapod pomoću pametnog telefona kroz zadani labirint. Na taj način predstaljena je Code Club inicijativa koja će služiti kao platforma za provođenje projekta. Novosnovanim Code Club klubovima u vlasništvu su ostavljeni STEMI hexapod roboti kako bi mladi mogli praktično primjenjivati stečena znanja. Osnivanjem Code Cluba školarci imaju jedinstvenu priliku za besplatno razvijanje vještina i to na isti način i u istim uvjetima u kojima se nalaze školarci razvijenih zemalja. Novi Code Club klubovi pokrenuti su zahvaljujući Zagrebačkoj banci i Hrvatskom telekomu.  

Jučerašnjim predstavljanjem projekta, mladima su dobili upravo to, priliku i prostor gdje u zajedništvu, u svojoj lokalnoj zajednici, mogu stvarati i razvijati vlastite ideje i potencijale. Gdje prije svega, u zajedništvu mogu učiti jedni od drugih i u suradnji se razvijati kao mladi istraživači, ali i kako osobe koje će činiti naše društvo budućnosti. Ono što lokalna zajednica pruži mladima danas, vratit će joj se sutra.  

Projekt se izvodi uz pokroviteljstvo Ministarstva znanosti i obrazovanja, a omogućili su ga Zagrebačka banka i Školska knjiga uz ostale partnere. Za provedbu projekta odgovorni su STEMI d.o.o. i Udruga Programerko kao predstavnik Code Cluba Hrvatska, uz podršku partnera Veleposlanstva Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske, Hrvatske zajednice tehničke kulture te Netokracije. Projekt se može pratiti na web stranicama www.hrvatskastvara.eu.   U Dubrovačkoj-neretvanskoj županiji projekt se provodi u suradnji sa Zajednicama tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika, te s Informatičkim klubom Futura.

http://www.dulist.hr/hrvatska-stvara-zelimo-pokazati-kako-se-u-nasoj-drzavi-moze-uspjeti/487775/

Skip to content