ztk-du.hr

Četvrti dan Robo.Du Daysa obilježen raznovrsnim radionicama lemljenja i predavanjima

Programom najraznovrsniji, četvrti dan Robo.Du Daysa bio je ispunjen mnogobrojnim radionicama i predavanjima. Tradicionalnu Lemionicu, odnosno čak četiri radionice lemljenja održao je Informatički klub Futura. Polaznici su lemili različite setove za lemljenje. Na tiskane pločice lemili su LED diode, tipkala, otpornike, držač za bateriju, prekidače i druge elektroničke elemente.

Jurica Babić, s Fakulteta elektrotehnike i računarstva održao je predavanje „Kuhanjem i gibanjem u proširenoj stvarnosti“, gdje je objasnio kako suvremene tehnologije (poput aplikacija) možemo koristiti u svrhu povećanja društvene uključenosti i kvalitete života osoba s invaliditetom.

Dragana Lipovac Medić (HUBBIG) na predavanju je objasnila kako funkcioniraju kontejnerski, kamionski i avionski prijevoz u moderno doba. Tvrtka HUBBIG je posrednik pri uvozu i izvozu robe te su pokrenuli digitalnu platformu za prijevoz tereta koja povezuje prijevoznike s krajnjim korisnicima.

Ante Medić iz Pulsar Laboratoriesa sudionike je upoznao sa Solderixom – novim zabavnim sustavom za jednostavnu izradu elektromehaničkih prototipa, koje su polaznici radionice nakon predavanja i praktično isprobali. To je prva radionica koju je Ante ikad održao, a riječ je o radionici lemljenja Solderix ploča, gdje se slaže elektronički sklop bez korištenja žica. Umjesto žica koriste se posebno dizajnirane Solderix ploče, pomoću kojih je moguće jednostavno slagati elektromehaničke oblike uz pomoć lemljenja.

Na radionici „Umjetna inteligencija u edukacijskoj robotici“ Željko Krnjajić iz Hrvatskog robotičkog saveza polaznike je kroz jednostavne primjere upoznao s osnovnim pojmovima iz umjetne inteligencije te su sami učili i testirali neke od algoritama. Testirali su Maqueen Plus V2 – naprednog STEM edukacijskog robota za micro:bit, na kojem je postavljena HuskeyLens UI senzorna kamera s ekranom koja ima funkcije prepoznavanja objekta, lica, linije, boja…

Sve radionice i predavanja na Robo.Du Daysima i ove godine održavaju se u sklopu obilježavanja Europskog tjedna robotike.

Robo.Du Days organizira Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika u sklopu projekta Du STEM. Ukupna vrijednost projekta je 2.660.083,07 HRK. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda kroz poziv „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a“ iznosom od 2.261.070,61 HRK.

Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika.

Skip to content