ztk-du.hr

Realiziran projekt “Divlji vezovi, neprijatelji podmorja”

Pod pokroviteljstvom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Republike Hrvatske, u periodu od 23. do 30. listopada 2022. Ekološko-ronilački klub „Leut“ iz Blaca realizirao je ekološki projekt „Divlji vezovi, neprijatelji podmorja“. Članovi udruge su svaki dan, u dogovoru s lokalnim samoupravama, radili eko akciju na jednom od otoka Šibenskog otočja, redom Drvenik Veli, Zlarin, Kaprije, Žirje i dvije akcije u NP Kornati (lokacija Sedlasti bok i uvala Kravljačica). Leutu su se u NP Kornati pridružili članovi ERK „Periska“ iz Ploča, PIK „Mornar“ i RK „Nautilus“ iz Splita. Izvađena je ogromna količina otpada: plastike, stakla, pribora za jelo, opreme za plažu, ali i akumulatora, miješalica i guma, tako da se za otpad u moru ne mogu okriviti samo turisti i nautičari. Otpad je predan komunalnim službama.

Jadransko more, osobito hrvatska obala, je zbog mnogobrojnih otoka, prirodno zaštićenih uvala, ali i povoljne klime jedna od svjetskih top destinacija za nautički turizam. Hrvatska ima ukupno 56 marina s 16 000 vezova u moru i 8500 suhih vezova u lukama i sportskim lukama. Iako impozantan, ovaj broj nije dovoljan za sve brodice koje tijekom sezone uplovljavaju u Jadransko more, te potražnja i cijene vezova iz godine u godinu rastu.

Problem koji se posljedično javlja su tzv. „divlji vezovi“. Službeni izvori opisuju „divlji vez“ kao „mjesta koja nisu potpuno sigurna za sidrenje plovila, pa im nadležne službe ne mogu osigurati sigurno sidrenje, te ostaju slobodna i izvan zakona“. Ovakva mjesta su problem za Pomorsku policiju, Lučku upravu, lokalne samouprave, a nameću se i kao ogroman ekološki problem. Za razliku od marina koje imaju mjesta predviđena za odlaganje otpada s plovila, na divljim vezovima ne postoji služba zadužena za odlaganje otpada te je ponekada jednostavnije baciti otpad u more.

Nagradni zaron za sve sudionike projekta bio je na zrakoplov Junkers JU 87 R (popularna Štuka), oboren u Drugom svjetskom ratu.

Ronioci iz ERK „Leut“ žele zahvaliti svima koji su omogućili da se ova sedmodnevna akcija uspješno održi, osobito Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Republike Hrvatske, a potom i Šibensko-kninskoj županiji, Gradu Šibeniku, Općini Primošten, TZ Primošten, ECOMED d.o.o., mjesnim zajednicama Drvenika Velog, Zlarina, Kaprija, Žirja, NP Kornati, kao i svima onima koju su sudjelovali bilo kao ronioci ili pomoć na brodicama.

Projekt “Divlji vezovi neprijatelji podmorja 2022.” se održava pod pokroviteljstvom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Republike Hrvatske. 

Skip to content