ztk-du.hr

U sklopu Festivala znanosti održane dvije Du STEM radionice o fotonaponu

U sklopu Festivala znanosti Dinka Lale sa Sveučilišta u Dubrovniku u utorak 25. travnja održala je Du STEM radionicu “Samostalni fotonaponski sustav” te 26. travnja “Fotonapon u motornim vozilima”.

Polaznicima radionica predavačica je objasnila princip rada solarnih ćelija. Pokazala im je različite fotonaponske module, s naglaskom na upotrebu fotonapona u automobilima i brodicama, nakon čega je uslijedio praktični dio. Sudionici su spajali fotonaponske module na potrošač (žarulju) te uočavali što se događa sa svjetlom žarulje s obzirom na različiti kut osvjetljenja fotonaponskog modula, kao i različiti intenzitet osvjetljenja. Također su spajali fotonaponske module serijski i paralelno i promatrali promjenu napona. Kroz radionice su imali priliku multimetrom mjeriti promjenu napona fotonaponskog modula s promjenom osvjetljenja uz pomoću luxmetra.

Radionice Samostalni fotonaponski sustav i Fotonapon u motornim vozilima organiziralo je Sveučilište u Dubrovniku u sklopu projekta Du STEM. Ukupna vrijednost projekta je 353.053,70 EUR / 2.660.083,07 HRK. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda kroz poziv „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a“ iznosom od 300.095,64 EUR / 2.261.070,61 HRK. Korišten je službeni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 HRK.

Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnik.

Skip to content