ztk-du.hr

U Cavtatu se u sklopu Du STEM projekta kroz radionice učilo o obnovljivim izvorima energije


U sklopu Du STEM projekta Sveučilište u Dubrovniku s predavačicom Dinkom Lale 7. ožujka održalo je radionicu obnovljivih izvora energije (solarni sustavi) “Fotonapon u motornim vozilima” u Domu kulture Cavtat. Najprije je predavačica objasnila postrojenja za proizvodnju električne energije, vrste elektrana, emisiju stakleničkih plinova, rad automobila na električni pogon. Potom su se na Du STEM radionici opisivali funkcija i principi rada solarnih ćelija, te su se definirali termini solarna radijacija i solarna konstanta. Polaznici radionice spajali su solarne ćelije te su mjerili napon i struju u ovisnosti o temperaturi, iluminaciji i kutu upada Sunčevih zraka. Sudionici su stekli znanja u području obnovljivih izvora energije i njihovog principa rada uz praktične vježbe kako bi se tema dodatno približila i pojednostavila djeci i mladima.

Nakon toga polaznici su primijenili svoje znanje i kroz radionicu Šarenog strujnog kruga gdje su spajali osnovne strujne krugove sa specijaliziranim setovima, proučavali kako rade led diode i ventilatori ovisno o vrsti spoja, te su isprobali kako radi senzor ravnoteže.

Radionice obnovljivih izvora energije (solarni sustavi) – fotonapon u motornim vozilima organiziralo je Sveučilište u Dubrovniku u sklopu projekta Du STEM. Ukupna vrijednost projekta je 353.053,70 EUR / 2.660.083,07 HRK. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda kroz poziv „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a“ iznosom od 300.095,64 EUR / 2.261.070,61 HRK. Korišten je službeni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 HRK.

Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika.

Skip to content