ztk-du.hr

Održana još jedna Du STEM radionica – fotonapon u motornim vozilima

U sklopu Du STEM projekta Sveučilište u Dubrovniku s predavačicom Dinkom Lale u subotu 20. svibnja održalo je još jednu radionicu obnovljivih izvora energije – fotonapon u motornim vozilima na Sveučilištu u Dubrovniku.

Polaznici radionice upoznali su se s principom rada solarnih ćelija. Pokazani su im različiti primjeri upotrebe fotonaponskih modula, s posebnim naglaskom na upotrebu fotonapona u automobilima i brodicama. Potom su u praktičnom djelu spajali fotonaponske module na dva različita načina, serijski i paralelno, te promatrali promjenu napona. Takav sustav solarnih modula spojio se i na žarulju te se uočavalo kako se mijenja intenzitet svjetla u odnosu na kut upada svjetla na panele, te zasjenjenje.

Radionice obnovljivih izvora energije (fotonapon u motornim vozilima) organiziralo je Sveučilište u Dubrovniku u sklopu projekta Du STEM. Ukupna vrijednost projekta je 353.053,70 EUR / 2.660.083,07 HRK. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda kroz poziv „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a“ iznosom od 300.095,64 EUR / 2.261.070,61 HRK. Korišten je službeni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 HRK.

Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika.

Skip to content