ztk-du.hr

Održana Du STEM radionica Samostalni fotonaponski sustav

U sklopu Du STEM projekta Sveučilište u Dubrovniku je 15. veljače organiziralo radionicu obnovljivih izvora energije (solarni sustavi) “Samostalni fotonaponski sustav”, koju je vodila Dinka Lale na Sveučilištu u Dubrovniku. Na radionici su polaznici proučavali različita mjerenja u solarnom krugu, poput napona otvorenog kruga i struja kratkog spoja pri različitim intenzitetima iluminacije, kuta upada zraka te temperature. Određivali su UI karakteristiku te su proučavali akumulator kao sredstvo za pohranu energije u fotoelektričnom izoliranom sustavu. Objašnjena im je potreba ugradnje regulatora punjenja, prenaponske zaštite te osigurača.

Sudionici su stekli znanja u području obnovljivih izvora energije, njihovog principa rada uz praktične vježbe kako bi se tema dodatno približila i pojednostavila djeci i mladima.

Radionice obnovljivih izvora energije (solarni sustavi) – samostalni fotonaponski sustav organiziralo je Sveučilište u Dubrovniku u sklopu projekta Du STEM. Ukupna vrijednost projekta je 353.053,70 EUR / 2.660.083,07 HRK. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda kroz poziv „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a“ iznosom od 300.095,64 EUR / 2.261.070,61 HRK. Korišten je službeni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 HRK.

Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika.

Skip to content