ztk-du.hr

Modelari iz Dubrovačko-neretvanske županije na Državnoj razini Modelarske lige 2022./2023.

Državna razina Modelarske lige 2022./2023. održala se od 26. do 28. svibnja u Stubičkim Toplicama. Na državnoj razini natjecalo se 29 najuspješnijih ekipa sa županijske razine, odnosno nastupilo je 58 učenika i 32 mentora, među kojima je bila i jedna ekipa iz Dubrovačko-neretvanske županije.

Modelarska liga je ekipno natjecanje učenika u području modelarstva/maketarstva. Svaka ekipa ima 2 učenika. Izrada tehničkih tvorevina u području modelarstva je jedan od odličnih načina za stjecanje tehničkih kompetencija, za usvajanje znanja tehničkog crtanja, rukovanja strojevima i alatima te razvijanje kreativnosti koja dolazi do izražaja pri izradi tehničke tvorevine.

Natjecatelji su puna četiri sata izrađivali mehanizam zupčastog prijenosa. Svi natjecatelji su dobili predloške koje su ispilili, obraditi, obrusili i zalijepili, te sastavili sve dijelove u jednu funkcionalnu cjelinu.

Marinko Petković i Ivan Protić iz OŠ Blato s mentorom Zoranom Sardelićem zauzeli su 16. mjesto.

Državnu razinu Modelarske lige 2022./2023. je organizirala Hrvatska zajednica tehničke kulture u Stubičkim Toplicama. Naša županija ima potporu i podršku pri provođenju Modelarske lige od Zajednice tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije, Društva pedagoga tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika.

Skip to content