ztk-du.hr

Dvoje učenika iz DNŽ državni prvaci 65. natjecanja mladih tehničara

U Vodicama je od 2. do 5. svibnja je održana državna razina 65. natjecanja mladih tehničara. Ove godine je na natjecanju sudjelovalo preko 7 000 učenika viših razreda osnovnih škola iz cijele Hrvatske (školska/županijska razina). Najbolja 256 mlada tehničara su se natjecala na državnoj razini, među kojima je bilo i 10 učenika iz naše županije. Na državnoj razini mladi tehničari su se natjecali u trinaest područja tehničke kulture, a u devet područja su se natjecali naši mladi tehničari.

Na ovogodišnjem natjecanju mladih tehničara naši učenici su ostvarili zapažene rezultate i doma se vraćaju s dva naslova državna prvaka. Luka Marković iz Osnovne škola Mokošica s mentorom Boškom Ćorkom je osvojio naslov državnog prvaka u području Strojarske konstrukcije, a Bruna Kozina iz Osnovne škole Stjepana Radića iz Metkovića s mentoricom Marinom Nikolić naslov državne prvakinje u području Fotografija. 

Osim njih dvoje na državnoj razini 65. natjecanja mladih tehničara su sudjelovali: Iva Lučić u području Maketarstvo i modelarstvo i Lara Šurković  u području Modelarstvo uporabom tehničkih tvorevina iz Osnovne škole Marina Držića iz Dubrovnika s mentoricom Nives Radović,  Matej Burin u području Elektronika i Orsat Kralj u području Robotika s mentorom Josipom Misirom iz Osnovne škole Župa dubrovačka, Luka Bebić iz Osnovne škole Stjepana Radića iz Metkovića u području Obrada materijala, Anđela Bjeliš iz Osnovne škole Opuzen s mentoricom Tomislavom Ivanković u području Strojarske konstrukcije, Tamara Gavranić u području Graditeljstvo s mentorom Zoranom Sardelićem iz Osnovne škole Blato, te Lovro Kesić iz Osnovne škole Lapad u području Elektrotehnike s mentoricom Fany Bilić koja je bila i članica povjerenstva u kategoriji Elektronika.

Natjecanje mladih tehničara jedno je od najstarijih natjecanja učenika osnovnih škola, ali i jedno od najzahtjevnijih natjecanja učenika osnovnih škola. Natjecanje je održano u tri dijela: pisana provjera znanja, izrada tehničke tvorevine prema zadanoj dokumentaciji i predstavljanja tehničke tvorevine pred povjerenstvom.

Natjecanje je organiziralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za odgoj i obrazovanje i Hrvatska zajednice tehničke kulture, a o provedbi je brinulo Državno povjerenstvo. Naša županija ima potporu i podršku pri provođenju natjecanja mladih tehničara od Zajednice tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije, Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika i Društva pedagoga tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije.

Skip to content