ztk-du.hr

More prijateljstva 2013.

Slavonija je stigla u Dubrovnik! Skupina od 26 učenika od 5. do 8.razreda s deset mentora iz Vukovarsko-srijemske županije tjedan dana ljetovat će u Dubrovniku na inicijativu profesorice računalstva iz dubrovačke Turističke i ugostiteljske škole i predsjednice Udruge pedagoga tehničke kulture Jelene Vlahović koja je pozivom malim Vukovarcima odlučila na poseban način obilježiti 20-tu obljetnicu potpisivanja povelje prijateljstva između gradova Dubrovnika i Vukovara.

– Ove godine naši gosti su osvajači prvih i drugih mjesta na natjecanjima iz tehničke kulture u 15 kategorija, od robotike, fotografije, tehničkog crtanja do graditeljstva i aviomodelarstva. Dolaze nam učenici iz Vukovara, Iloka i manjih mjesta poput Nuštra, Cerića i Andrijevaca – kaže nam profesorica Vlahović koja je u suradnji s pročelnikom dubrovačkog gradskog odjela za Mihom Katičićem organizirala smještaj djece u Ženskom đačkom domu u Dubrovniku.

Za Vukovarce je osmišljen bogat program boravka, pa će se tako do 26. lipnja u pratnji mentora susresti s vršnjacima iz Društva Naša djeca Dubrovnik, te sudjelovati u školi plivanja. Poznati vaterpolist Miho Bošković pričat će im o Dubrovniku kao gradu vaterpola, a doznat će i o fenomenu Divlje lige, natjecanja dubrovačkih kupališta u vaterpolu.

– Učenici će na dar od Caritasa dobiti ručnike, a u Župi dubrovačkoj družit će se s volonterima iz udruge “Hvala što postojiš”, obići platanu u Mlinima i usvojiti dvije patke od kojih će jednu nazvati Vuka. Kao pravi “tehničari” obići će i toranj Zračne luke Dubrovnik, te Đurovića Špilju s planinarima HPD Sniježnica i službom HGSS koja će ih upoznati s osobitostima krškog kraja – otkriva prof. Vlahović detalje boravka vukovarskih učenika na jugu, gdje ih očekuje i izlet do Lokruma, večera u “Mimozi” uz dalmatinske napjeve klape Kaše i predavanje o klapskoj pjesmi Vicka Dragojevića, te obilazak Elafita na replici jednog od dubrovačkih povijesnih jedrenjaka. Nagrađeni će besplatno posjetiti i Dubrovačke muzeje, akvarij i dvoranu “Visia”, a ostane li vremena, na povratku će navratiti po voće iz doline Neretve.

– Cilj je da ovakva prijateljska druženja prerastu u tradiciju, da se vidi kako je Dubrovnik grad otvoren za sve. Dogodine ćemo u goste možda pozvati djecu vukovarskih branitelja – ističe Jelena Vlahović.

(Preuzeto s http://dubrovacki.hr/clanak/52931/nagradeni-vukovarski-ucenici-ljetuju-u-gradu)

Iz drugih medija:
http://www.dubrovacki.hr/clanak/53048/mali-slavonci-odusevljeni-morem-prijateljstva?display_desktop_on_moble=1
http://www.dubrovnik.hr/novost_clanak.php?id=8278
http://kenova.info/index.php/dir-po-gradu/item/9135-more-prijateljstva-slavonski-u{e7c4adf3307445b0cf1e88b0e1ecc607dd0344092daf712109d2c0f941a05fff}C4{e7c4adf3307445b0cf1e88b0e1ecc607dd0344092daf712109d2c0f941a05fff}8Denici-gosti-grada-dubrovnika

Skip to content