ztk-du.hr

OŠ Cavtat pobjednik robotičke alke

I škole iz najjužnije hrvatske županije se uključile su seu projekt Hrvatskog društva za robotiku, u suradnji s Županijskom zajednicom tehničke kulture,  pod nazivom RAJ 2011., (Robotička alka (junior) 2011.).

Sudjelovale su ekipe  iz osnovnih škola Lapad, Ivana Gundulića, Marina Držića, Mokošica, Cavtat i područne škole Čilipi, Gruda i Župa Dubrovačka. Zanimljivo je da su djeca, uz pomoć mentora, sama morala sastaviti svog roboalkara od mehaničkih dijelova, te ga ožičiti, instalirati USB sučelja i grafički sučelja programirati u free – basicu.

Voditelji dubrovačkog dijela projekta su bili Jelka Hrnjić i Ivica Kolarić, a veliku pomoć je pružio Igor Ratković, tajnik Društva robotičara Hrvatske.

Natjecanje je bilo javno,  pred Kneževim dvorom, a osim ekipa učenika mogli su se okušati i građani.

Zanimljivo je da su prva alkarska natjecanja održana pred Kneževim dvorom 1383. godine i održavala su se sve do velike trešnje 1667. godine. Alka se trčala u cijelo vrijeme poklada, osim petkom kad su održavane sjednice Senata.

Cilj današnjeg natjecanja je bio da roboalkar, navođen od ekipe natjecatelja, po tri učenika iz svake škole, pomoću laptopa, pogodi, kao i na pravoj, „u sridu“ alke.

U finalu su bile škole Cavtat, Gruda, Marin Getaldić i Župa Dubrovačka, a pobjednika je odlučilo pripetavanje ekipa OŠ Cavtat i Marin Getaldić, u kojem je Cavtaćanin Adis Agović pogodio u sridu i osigurao svojoj školi prvo mjesto. Ekipa s Grude je bila treća, a Župe Dubrovačke četvrta.

Pobjednička ekipa je nastupila u sastavu Ivana Blažević, Adis Agović i Josip Simović, a mentorica je bila profesorica Lucija Jemo.

U natjecanju građana pobijedio je Goran Bokšić iz Čilipa.
(preuzeto: www.dubrovacki.hr)

Skip to content