ztk-du.hr

Dva zlata Dubrovčana na 28. Državnom natjecanju brodomaketara

S 28. Državnog natjecanja brodomaketara, koje se održalo po Nacionalnim pravilima, Dubrovčani su se vratili s dva zlata za njihove makete. Mladen Mitić osvojio je zlatno odličje za maketu karake Dubrovački kakarun, a junior Ivica Bilić osvojio je zlato za maketu jahte Grand Banks .

Ivica je dugogodišnji polaznik radionica brodomaketarstva koje održavaju Modelarski institut Nave Dumins i Društvo brodomodelara Argosy u Centru brodomaketarstva na Batali.

Predsjednik ocjenjivačkog povjerenstva bio je voditelj Centra brodomaketarstva i predsjednik Modelarskog instituta Nave Dumins Mladen Mitić, a članovi ocjenjivačkog povjerenstva bili su Branko Vekarić, Roland Vlahović, i Mladen Nežić.

Hrvatski savez brodomaketara i Centar tehničke kulture Rijeka svake godine organiziraju Državno natjecanje, a pravila prema kojima se ocjenjuju makete ovise o godini. Parnim godinama se održava natjecanje prema NAVIGA pravilima, a neparnim godinama prema nacionalnim pravilima. Glavna razlika je što se na državnim natjecanjima koja se organiziraju prema nacionalnim pravilima mogu ocjenjivati isključivo makete tradicionalnih hrvatskih brodova i brodica, a prema NAVIGA pravilima mogu se natjecati brodomaketari sa svim brodovima. Ove godine natjecanje je održano po Nacionalnim pravilima, što znači da se u konkurenciji našao cijeli niz maketa hrvatskih tradicionalnih brodica kao što su gajeta falkuša i leuta, ali i jedrenjaka te razarača i putničkih brodova koju su nastali na i plovili uzduž naše obale.

Sve natjecateljske makete brodica i brodova mogu se pogledati na Hrvatskoj ocjenskoj izložbi maketa brodova „Rijeka 2023“ koja je od 9. do 20. listopada otvorena za javnost u edukacijsko-izložbenom prostoru Kuća Brodova u Rijeci.

Organizatori natjecanja i izložbe su Hrvatski savez brodomaketara i Centar tehničke kulture Rijeka, a Hrvatska zajednica tehničke kulture je suorganizator. Državno natjecanje brodomaketara financijski podupiru Hrvatska zajednica tehničke kulture, Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka.

Skip to content