ztk-du.hr

Parajedriličar Joško Zokić iz Aerokluba Nimbus ostvario prelet od preko 100km na Paragliding cupu Naviter open 2022 u slovenskom Tolminu

Od 13. do 18 lipnja u slovenskom Tolminu se održava šesto izdanje Paragliding cup Naviter open 2022 na kojem sudjelujemo preko 100 parajedriličara iz preko 20 zemalja. Među njima je i parajedriličar Joško Zokić iz Aerokluba Nimbus koji je ostvario prelet od preko 100km.

Let od 101.7 km je trajao 4 sata 59 minuta u prelijepom ambijentu Julijanskih alpi. Joško je na natjecanju sudjelovao kao free pilot tj. pilot bez obveze ispunjenja zadataka utrke

Evo opisa događaja njegovim riječima:

U periodu od 13-18/06 u slovenskom Tolminu se održava paragliding cup Naviter open 2022. Ja sam sudjelovao kao free pilot tj. bez obveze ispunjenja zadataka utrke. Budući se utrka održavala unutar područja omeđenih mjestima Tolmin i Kobarid, odlučujem se za izlazak izvan zadanih okvira, te prelet prema Gemoni u Italiji.

Polijećem sa poletišta Kobala koja se nalazi iznad mjesta Tolmin. Nakon nabiranja visine do 1700m započinjem s preletom prema Mrzlom vrhu. Tu zastajem i navrćem još visine do 1950m za siguran prelet na planinu Stol.

Grebenom planine Stol prelazim u Italiju, te se prolazom Lusevera Bardo prebacujem prema planini Mont Chiampon istočno od Gemone. Tijekom preleta prema zapadu važno je bilo održavati visinu iznad 1200m kako bi se izbjegao čeoni vjetar na nižim visinama. Dolaskom do Gemone počinje kišiti te se odlučujem za povratak. Na povratku sam koristio povoljan zapadni vjetar te se istom rutom vraćam prema Tolminu.

Let od 101.7 km je trajao 4 sata 59 minuta u prelijepom ambijentu Julijanskih alpi. Uvjeti u zraku su bili turbulentni sa dosta vertikalnog razvoja i stalnom prijetnjom od overdevelopementa koji ipak nisu mogli umanjiti ljepotu prirode. Super iskustvo te jedan cilj manje na bucket listi.

Joško Zokić – Aeroklub Nimbus
Skip to content